Latest News

.

luni, 14 martie 2016

Burta mare ne înmbolnaveste !




Unii o consideră burta mare semn de prosperitate, de viață îndestulată. Alții vor să scape de ea, doar din rațiuni estetice. Or, grăsimea abdominală este sursa unora dintre cele mai grave boli.

Când circumferința taliei depășește 80 cm la femei și 95 cm la bărbați, este un semnal de alarmă. „Colăceii” nu sunt doar obstacole în achiziționarea perechii favorite de blugi sau a rochiei mulate la care visezi de mult. Fiecare centimetru de grăsime depus în regiunea abdominală ne aduce cu un pas mai aproape de îmbolnăvire. Și nu ne pândesc orice fel de boli, ci unele cronice, fatale chiar.

Ce este sindromul metabolic

Dislipidemia, adică nivelul crescut al trigliceridelor și scăzut al HDL colesterolului, hipertensiunea și rezistența la insulină sunt trei mari semnale de alarmă. Și asta pentru că, netratat la timp, acest „trio formidabil” declanșează un lung șir de probleme grave de sănătate, mai ales dacă se combină cu intoleranța la glucoză. Specialiștii îi spun sindrom X metabolic. Îi caracterizează pe cei care ignoră kilogramele în plus, cu un stil de viață haotic, sedentar. Din cauza rezistenței la insulină, persoanele cu sindrom metabolic au un risc foarte ridicat de deces prin boli cardiovasculare. Un prim criteriu în suspectarea afecțiunii este excesul de grăsime în regiunea abdominală. Așadar, cu cât burta e mai mare, cu atât cresc și riscurile. Diabetul, cardiopatia ischemică, atacul vascular, bolile renale sunt numai câteva dintre consecințe. În ultimii ani, sindromul de ovar polichistic la femei și steatoza hepatică nonalcoolică la bărbați le atrag atenția specialiștilor ca fiind potențiale cauze asociate sindromului metabolic. În plus, se știe că cei cu o greutate peste limite sunt predispuși la un nivel crescut al trigliceridelor, fapt ce conduce la infarct sau accident vascular cerebral.

Se poate scăpa de burta mare?

Statisticile arată că peste jumătate din populația României este formată din persoane supraponderale și obeze. Dintre obezi, 20% au deja diabet, iar 39% hipertensiune arterială. Majoritatea celor care au de suferit sunt femei. Diabetul de tip 2 este una dintre cele mai răspândite boli cronice ce afectează întregul metabolism. Iar principalele lui cauze sunt obezitatea, stresul și sedentarismul. Concluzia? Schimbarea radicală a regimului alimentar și de viață, precum și mișcarea în aer liber pot face minuni. Însă, acolo unde indicele de masă corporală (IMC) este foarte ridicat, intervin specialiștii. Chirurgia metabolică este cea mai eficientă pentru tratarea bolilor metabolice și a obezității. Cu ajutorul acesteia, pentru 80% dintre pacienți, diabetul a fost adus în remisie. „Pe plan mondial, s-a dovedit deja că o soluție eficientă pentru tratarea diabeticilor atât din punct de vedere medical cât și financiar este chirurgia metabolică, metodă la care astăzi pot apela și românii.”, spune Dr. Cătălin Copăescu, chirurg, Director General Ponderas.

Și viața sexuală are de suferit

Nu degeaba i se mai spune în popor burții „monumentul ridicat în cinstea eroului căzut”. „În cele mai multe cazuri, disfuncția erectilă este asociată cu excesul de grăsime abdominala, bolile cardiovasculare și diabetul zaharat de tip 2, toate acestea caracterizând o stare cunoscută în prezent sub numele de sindrom metabolic. Bărbații cu IMC mai mare de 28,7 sunt mai predispusi la disfuncția erectilă, față de cei cu IMC normal. Așa cum arteroscleroza, la nivelul vaselor coronariene, poate provoca infarct miocardic, la fel poate afecta micile vase de sânge care duc la organele genitale. Afectarea acestora poate face ca disfuncția erectilă să fie una dintre primele manifestări ale bolii arterosclerotice. Conform cercetărilor, pierderea în greutate ca urmare a dietei sau a chirurgiei bariatrice, este asociată cu îmbunătățiri ale funcției sexuale pentru o treime dintre bărbații obezi care suferă de impotență.”, spune dr. Șerban Vasile, medic primar chirurg, Spitalul Sf. Constantin din Brașov.


http://www.libertateapentrufemei.ro/