Latest News

.

marți, 22 martie 2016

De ce ar trebui sa mananci bame în fiecare zi !




Bamele provin din Etiopia, iar proprietatile lor medicinale sunt binecunoscute inca din anul 1500. Populare in bucataria egipteana, araba si indiana, bamele sunt cultivate la scara redusa in Romania, in zonele sudice. Desi aceste legume cu aspect ciudat au numeroase beneficii pentru sanatate, romanii nu stiu inca sa le foloseasca in sezon (vara), iar meniurile restaurantelor noastre le ignora pe nedrept.

Parti comestibile: capsulele verzi si fragede, florile, semintele (presate pentru ulei)

De ce sa consumi bame

De ce sunt importante:

sunt bogate in caroten, complexul de vitamine B si vitamina C

contin mucilagii deci proprietati emoliente, utile in afectiuni respiratorii (laringite, traheite, bronsite, tuse), constipatie, deci sunt benefice oricui, omnivor, flexitarian, vegetarian sau vegan

sunt agenti de ingrosare excelenti pentru supe si sosuri

contribuie la realizarea unor decoruri culinare deosebite, datorita formei interesante (capsula si floare) - vei obtine o mancare sanatoase si gustoasa, cu aspect interesant (ca gustare tartinabila, garnitura, salata etc.)

Beneficiile bamei

De la bame pot fi consumate florile (superbe si comestibile) – in decoruri, salate si mai ales capsulele tinere, sub 10 cm (cele mai mari sunt fibroase/lemnoase). Capsulele pot fi: taiate rondele sau alte forme si adaugate spre sfarsit in supe, ciorbite, tocanite pentru copii si intreaga familie; preparate la aburi (intregi sau sectionate transversal); adaugate la muraturi; coapte in cuptor; folosite pentru ingrosare sosuri si supe (4 bame/litru de lichid). Se inmoaie foarte repede, nu necesita preparare de lunga durata iar textura este foarte agreata de copiii mici. Se combina excelent cu rosii, sosuri pe baza de rosii (exemplu de tocanita rapida, buna si de uns pe felii de paine pe post de zacusca: se inmoaie ceapa in apa, se adauga rondele de bame si cubulete de rosii decojite, se lasa pe foc potrivit 5-10 minute, se adauga sare dupa gust si verdeturile preferate; se stinge focul, se adauga putin ulei de masline si usturoi pisat).


http://sanatate.bzi.ro/