Latest News

.

miercuri, 4 mai 2016

Ce este guta și care e primul semne ale boli




Guta este o boala a articulatiilor care afecteaza mai mult barbatii decat femeile si poate fi indusa de obezitate, de consumul excesiv de carne si fructe de mare, de administrarea unor medicamente ( in special aspirina si diuretice), dar poate fi si o mostenire genetica. Medicul Tarek Nazer spune pentru Gandul care sunt sansele noastre de castig in lupta cu aceasta afectiune.

"Guta este artrita inflamatorie care se caracterizeaza prin episoade dureroase la nivelul articulatiilor, care apar datorita depunerii de acid uric la nivelul tesuturilor. Primul semn prevestitor este durerea locala intensa. Apare in timpul noptii si este insotita de edem, eritem, inflamatie si impotenta functionala a articulatiei. De asemenea,  printre simptome se mai numara pruritul, exfolierea pielii si senzatia de arsura. Cele mai frecvente articulatii afectate fiind articulatia degetului mare de la picior, gleznei sau genunchiului, articulatiile interfalangiene si coatele.

Cum se manifesta guta

Excesul de acid uric din sange  poate forma microcristale, care se depun la nivelul articulatiilor si in jurul acestora. Organismul produce acid uric prin descompunerea de purine, substante ce se gasesc in organism, dar si in anumite alimente (ciuperci, anshoa etc). Guta mai poate fi indusa de obezitate, consumul excesiv de carne si fructe de mare, consumul de alcool, administrarea unor medicamente ( in special aspirina si diuretice) dar si de factorii genetici”, spune medicul ortoped Tarek Nazer pentru Gandul.

Diagnosticul se pune in urma examenului clinic local al articulatiei atunci cand apar dureri severe, rapid instalate, edemul si roseata tegumentului. “Se completeaza diagnosticul cu analiza lichidului sinovial si teste prin care se masoara nivelul acidului uric. Examenul radiologic este util pentru identificarea gutei cornice, unde apar modificari la nivelul oaselor”, subliniaza medicul ortoped.

Boala poate avea mai multe etape de evolutie. in primul stadiu, nivelul de acid uric este crescut, dar simptomele nu se manifesta.

in al doilea stadiu, cristalele de acid uric se depun in jurul unei articulatii si apare atacul de guta, apoi simptomele articulare se remit in cateva zile, dar pot reaparea pana la un interval de doi ani de la atacul initial.

in al treilea stadiu apar atacurile frecvente, simptomele se intensifica, sunt mult mai severe si persista mai mult timp.

Ce sa nu mananci daca ai guta

Al patrulea stadiu sau guta cronica este urmarea acumularii progresive de acid uric, care duce la formarea de noduli.

Daca vreti sa preveniti guta:

-  Evitati sedentarismul si incercata sa aveti o greutate normala;

-   Hidratati-va corespunzator si evitati consumul de alcool, care influenteaza declansarea crizelor de guta;

-   Adoptati o dieta bogata in legume, fructe si reduceti consumul de carne si fructe de mare;

Scopul tratamentului este de a folosi medicamente care reduc simptomele si care elimina cauza bolii. “Tratamentul pentru guta depinde de stadiul bolii, urmareste rezolvarea si prevenirea unor noi atacuri si este diferit de profilaxia recidivelor, mai mult decat atat trebuie monitorizat periodic si ajustat in functie de nivelul acidului uric”, mai spune medicul Tarek Nazer pentru Gandul.

Guta este o boala articulara cronica cu evolutie progresiva. Primul atac de guta este urmat de vindecarea fara sechele, insa urmatoarele atacuri distrug articulatiile. Studiile au aratat faptul ca fara tratament crizele de guta se amelioreaza in cateva zile, dar mai mult de 60% dintre pacienti au avut recaderi in decurs de un an. Aceste crize acute duc in timp la guta cronica.



http://sanatate.bzi.ro/