Latest News

.

duminică, 29 mai 2016

Conservarea fructelor în în suc propiu




Compoturile, gemurile sau dulceturile sunt cele mai cunoscute metode de consevare a fructelor, astfel incat sa te bucuri de gustul lor si iarna. O alta metoda de pastrare a fructelor este congelarea, insa cele mai multe pierd din aroma specifica.
Mai putin folosita este conservarea fructelor in suc propriu. Este o metoda care pastreaza mult din aroma si in plus, fructele raman aproape de consistenta lor naturala.

Se poate face in doua feluri: cu zahar si fara zahar. Metoda conservarii cu zahar presupune folosirea unei cantitati foarte mici de zahar care se presara peste fructe, aceastea lasand mai mult suc. Metoda fara zahar inseamna ca fructele sunt fierte in borcane (apertizate) fara nimic altceva. Ambele metode garanteaza un gust minunat.

Astfel conservate, fructele pot fi consumate ca atare, la gatit (prajituri, foietaj, budinci), ca mic dejun (peste budinci de cereale, muesli, granola etc).

4 modalitati sanatoase de a conserva afinele pentru iarna

Conservarea fructelor in suc propriu folosind zahar
Pentru aceasta metoda de conservare se aleg cel mai bine fructele tari - visine, cirese, caise, piersici, etc. Cantitatea de zahar este din ochi - puneti intotdeauna mai putin - pentru fiecare kilogram de fructe folositi 50-75 g de zahar. Fructele si zaharul se pun in straturi si se lasa cateva ore, pentru formarea sucului.

Apoi, fructele se pun in borcane (spalate bine si scurse de apa), adaugand peste ele sucul ramas. Se inchid ermetic si se aseaza borcanele intr-o cratita incapatoare tapetata cu un prospo - inclusiv peretii laterali. Se toarna apa cu grija, pana la jumatatea borcanelor.

Se acopera borcanele cu un alt prosop umed si se fierb la foc potrivit timp de 30 de minute.
Dupa acest timp, borcanele se scot si se pun la cald intr-o patura groasa, pentru a se raci treptat si pentru a se forma acel vid care va sigila borcanele.

Borcanele racite se depoziteaza in camara. Fructele astfel conservate rezista 1-2 ani in camara.


http://sanatate.bzi.ro/