Latest News

.

duminică, 24 aprilie 2016

De ce nu ne odhinim cum trebune întrun pat strain





Proverbialul dormit cu un ochi deschis in locuri nefamiliare este cat se poate de adevarat, releva un nou studiu.

Expertii au testat 35 de voluntari tineri si sanatosi si au descoperit ca jumatate din creierul lor ramane treaza intr-o noua locatie. Oamenii de stiinta explica acest fapt astfel: „Asimetria creierului actioneaza ca un gardian in timpul noptii pentru a ne proteja”. Cealalta jumatate a creierului este mai putin activa, iar aceasta diferenta de nivel influenteaza gradul de dificultate pe care il avem in legatura cu obtinerea unui somn de calitate, noteaza adevarul.ro.

Lipsa somnului ne urateste

Dar acest lucru nu se intampla decat in prima noapte, in cea de-a doua noapte petrecuta intr-un loc nou, ambele parti ale creierului revin la normal. Modalitatile de contracarare a acestei situatii sunt fie sa ne luam cu noi perna de acasa, fie sa dormim intr-o camera de hotel care sa semene cat mai mult cu a noastra. Cercetatoarea Yuka Sasaki, conducatoarea studiului, a declarat, potrivit publicatiei The Sun, ca, impreuna cu echipa ei, lucreaza in prezent la terapii de calmare a jumatatii active a creierului.

Potrivit site-ului ca.news.yahoo.com, cercetatorii au masurat activitatea cerebrala pe parcursul a doua nopti dormite intr-un alt pat decat cel de acasa. Acestia au descoperit, in urma unor teste repetate, ca partea stanga a creierului ramane mai activa decat cea dreapta in prima noapte, in special intr-o etapa a somnului cunoscuta drept somnul valului incet. „Cand dormi intr-un loc nou pentru prima data, o parte a unei jumatati a creierului pare sa ramana treaza in scopul supravegherii, asa ca va puteti trezi mai repede daca este necesar”, a declarat autoarea studiului Yuka Sasaki de la Universitatea Brown.  Pentru a afla cum dormitul intr-un loc nou influenteaza somnul, Sasaki si colegii ei au efectuat mai multe teste de laborator pe subiectii lor. Atunci cand au stimulat emisfera stanga cu sunete intermitente in urechea dreapta in timpul primei nopti, s-a constatat o probabilitate mai mare de trezire si de actiune mai rapida dupa trezire, decat daca sunetele ar fi fost aplicate in urechea stanga pentru stimularea emisferei drepte.

Prea mult somn strica. Vezi ce risti daca ai tulburari de somn

in cea de-a doua noapte, nu s-a inregistrat nicio diferenta in reactiile la testele dintre emisferele stanga si dreapta, inclusiv in timpul somnului adanc. Unele pasari au fost gasite dormind, la propriu, cu un ochi deschis si cu o parte a creierului treaza atunci cand se aflau intr-un cadru periculos, iar unele mamifere marine au abilitati similare, mai noteaza autorii studiului.

Acestia mai declara si ca o limitare a studiului este concentrarea pe voluntarii sanatosi, ceea ce inseamna ca este posibil ca rezultatele sa nu se aplice persoanelor care sufera de insomnie sau de alte tulburari ale somnului.


http://sanatate.bzi.ro/