Latest News

.

marți, 3 mai 2016

Ce simtome are și cum se trateaza coxatroza




Coxartroza sau artroza degenerativa a soldului este o boala degenerativa, care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume, fiind mai des intalnita la varstnici.

Aceasta afectiune reprezinta un proces de distrugere si uzura progresiva a cartilajului de la nivelul articulatiei soldului, explica pentru ziare.com dr. Tarek Nazer.

Coxartroza este frecvent intalnita in special la femei dupa varsta de 50 ani, rareori aparand la tineri.

Ce persoane risca sa faca coxartroza?

Factorii de risc si persoanele predispuse la artroza sunt: obezii, varstnicii, cei cu istoric de diabetzaharat si boli hormonale si cei care au suferit traumatisme sau fracturi.

Care sunt simptomele?
Coxartroza se manifesta printr-un dezechilibru functional si mecanic dintre rezistenta structurilor articulare si presiunea exercitata asupra lor, cu leziuni localizate la nivelul cartilajului si deformari osoase asociate cu o inflamatie locala.

Are un debut lent progresiv, la inceput apare o durere dimineata cand pacientul se da jos din pat, devenind din ce in ce mai accentuata odata cu avansarea bolii. Este urmata de redoare articulara, cracmente osoase, sensibilitate la frig si la umezeala.

Tot ce trebuie sa stii despre COXARTROZA
Cum se pune diagnosticul de coxartroza?

Pe baza anamnezei si a unui examen clinic local, insotit de un examen radiologic prin care se poate observa prezenta de osteofitoza, ingustarea spatiului articular si a depozitelor de calciu in interiorul articulatiei. Uneori este necesara o investigatie suplimentara precum RMN-ul.

Tratamentul nechirurgical

Kineto si fizioterapia sunt utile in stadiile incipiente, ajuta la reducerea durerii si la cresterea mobilitatii articulare.

Tratamentul cu infiltratii locale sub control radiologic, metoda este recomandata in stadiile incipiente ale bolii, ofera o ameliorare buna a durerii si intarzie evolutia artrozei.

Tratamentul medicamentos cu antiinflamatoare si antialgice este recomandat in stadiile incipiente pentru a reduce durerea, in stadiile avansate aceast tratament nu are efect.

Infiltratii cu celule STEM locale.

Cauzele coxartrozei: sfatul medicului
Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical prin artroscopie de sold la stadiile incipiente sau prin artroplastie totala de sold prin care se inlocuieste articulatia cu una metalica are rezultat foarte bun in stadiile avansate.

Postoperator pacientul are nevoie de aproape sase saptamani pentru recuperarea completa, dar va putea merge inca din a doua zi postoperator cu ajutorul unui cadru pe care il va folosi pana la maxim sase saptamani.

Insa aceasta operatie trebuie sa fie efectuata de catre un medic cu experienta in artroplastie, deoarece are un risc mare de luxatie, daca proteza nu este pusa in pozitia corespunzatoare.

http://sanatate.bzi.ro/