Latest News

.

sâmbătă, 20 februarie 2016

Cat de benefice sunt urzicile !



Chiar dacă mulți cred că este o plantă nefolositoare, chiar otrăvitoare, care ne rănește, consumată, urzica este plină de beneficii.

De sute de ani, proprietățile sale curative sunt recunoscute. Este un ingredient des folosit în medicină și are multiple proprietăți.

În primul rând, este bogată în fier și seleniu și conține și are și o cantitate mare de proteine. La fiecare 100 de grame de produs, are în 6 și 8 grame de proteine (dacă se consumă proaspătă). Uscată, cantitatea crește până la 30, 35 de grame. În plus, este o bună sursă de vitaminele A, C și K.

Pe lângă proprietățile nutriționale, are și multiple proprietăți medicinale: purifică sângele, are efect vasoconstructor, ceea ce o recomandă în cazul hemoragiilor.

Este un bun detoxifiant, având proprietăți depurative. Este recomandată în diverse cure de slăbire, dar și în diete de detoxifiere, ajutând la eliminarea reziduurilor acide din corp, responsabile pentru dezvoltarea bolilor reumatice, hepatice, calculi renali.

Conținutul său bogat de fier și clorofilă o recomandă în cazuri de anemie, mai ales pentru că stimulează producerea de globule roșii. Este un bun adjuvant și în cazul afecțiunilor digestive, stimulează funcțiile pancreasului, ale stomacului și ale veziculei biliare.

Se recomandă mai ales bolnavilor de diabet, pentru că ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge.

În ceea ce privește cosmetica, urzica se folosește pentru proprietățile sale de curățare a pielii și de fermitate. Este și un bun aliat împotriva acneei, eczemelor și psoriazisului. Pentru păr, este un bun aliat împotriva mătreții și ajută la fortificarea firului de păr.
Urzicile se pot servi gătite ca atare, dar și ca suc sau infuzii.