Latest News

.

luni, 15 februarie 2016

Sfintisori !





TIMPI DE PREPARARE

 Timp de preparare: 60 min
 Timp de gatire: 60 min
 Gata in: 2 ore, 0 min
INGREDIENTE

 1 kg făină
 400 g zahăr
 4 ouă
 100 g margarină
 40 g drojdie
 400 ml lapte
 200 g miere
 200 g nucă măcinată
 50 ml ulei
 esenţe după gust
PREPARARE

Mucenicii moldoveneşti “de la mama lor” nu se numesc aşa, ci sfinţişori. Sunt delicioşi şi îndrăgiţi de întreaga familie!

1. Din drojdie, 2 linguriţe de zahar, puţin lapte şi puţina faina, luate din ingredientele de mai sus, se face o maia care se lasa la crescut.

2. Se cerne faina într-un vas, i se face o gaura la mijloc în care se pun maiaua crescuta, 3 oua batute cu un praf de sare, 200 g zahar, laptele, margarina moale şi aromele.

3. Se framânta aluatul cu mâinile înmuiate în ulei şi se lasa la dospit. Din aluatul crescut se rupe câte o bucata de marimea unui mar din care se fac 2 suluri lungi şi subţiri care se împletesc în forma cifrei 8.

4. Se lasa sfinţişorii puţin la crescut, se ung cu un ou batut, se aşaza într-o tava unsa cu ulei şi tapetata cu hârtie de copt şi se dau la cuptorul preîncalzit pâna se rumenesc. Între timp, se fierbe un sirop dintr-un pahar de apa şi restul de zahar. Pentru a ramâne moi, sfinţişorii se trec rapid (1-2 secunde) prin siropul calduţ, imediat ce au fost scoşi din cuptor, apoi se ung cu miere şi se presara cu nuca.


http://retete.unica.ro/