Latest News

.

sâmbătă, 20 februarie 2016

Tort egiptean



Pentru 3 blaturi subțiri

 6 albușuri
 6 linguri de zahăr
 2 și 1/2 linguri de făină
 150 g alune de pădure/nuci măcinate
Pentru crema de gălbenușuri

 10 gălbenușuri
 10 linguri de zahăr
 3 linguri rase de făină/amidon de porumb
 20 g zahăr vanilinat
 340 ml lapte
 170 g unt
 1 fiolă esență de vanilie
Pentru crema crocantă

 200 g +4 linguri de zahăr caramelizat (făcut ca pentru crema de zahăr ars)
 130 g alune de pădure/nucă tocate
 200 ml frișca lichidă
Pentru decor (opțional)

 alune de pădure/nuci tocate
 frișcă bătută
 bucățele de zahăr caramelizat

PREPARARE

Tortul egiptean a devenit tortul meu preferat, trebuie să recunosc! Are câte puțin din fiecare: blat subțire, aromat și crocant, cremă gaaaalbenă și mătăsoasă, frișcă plină de surprize crocante. Este exact cât trebuie de dulce, așa că poți mânca fără probleme mai mult de o felie. Nu se face greu, nu te speria că e rețeta lungă. E doar extrem de detaliată, ca să se asigurăm că îți va ieși perfect!



Preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius.


*BLATUL

Cantitățile de la cele 3 blaturi sunt date împreună, dar pentru că le vei coace separat, ingredientele pentru fiecare blat în parte sunt:  – 2 albusuri, – 2 linguri zahăr, – 1/2 lingură de făină, – 50 g alune măcinate/nuci.

Bate albușurile bine, adaugă încet zahărul și bate pentru omogenizare. Încorporează treptat făina și alunele/nucile măcinate. Întinde pe o tavă rotundă cu diametru de 20 de cm și dă la cuptor pentru 25 de minute.

Repetă pentru fiecare blat din cele 3.

*CREMA DE ALBUȘURI

Într-o cratiță medie, pe foc mic, amestecă încontinuu gălbenușurile, zahărul, făina/amidonul, zahărul vanilat și laptele până când obții o cremă omogenă și tare. Lasă crema la răcit. Bate untul bine și adaugă-l treptat, amestecând continuu, cremei răcite.

*CREMA CROCANTĂ

Cu ajutorul unei spatule, amestecă frișca bine cu alunele/nucile tocate și zahărul caramelizat zdrobit bucăți (nu pisat)

*MONTAREA TORTULUI

Se face simplu: 1 blat, 1 strat de cremă de gălbenușuri, 1 strat de cremă crocantă. Repetă.

Îți va rămâne niște cremă de gălbenușuri, cu ea poți tapeta marginile tortului.

*ORNAREA TORTULUI – OPȚIONAL

După inspirație și gust, poți orna cu frișcă, extra-zahăr caramelizat, nuci, alune tocate sau chiar fulgi de migdale.tort egiptean !

http://www.laurasava.ro/