Latest News

.

luni, 2 mai 2016

4 Cauze ale durerii lombare



Toate structurile ce alcatuiesc zona spatelui sunt susceptibile la acci­dentari si solicitari fizice repetate, in plus, tensiunea emotionala poate accentua orice durere. Iata cele mai frecvente  cauze ale durerii lomabare:

1. Hernia de disc
Unele dintre cele mai vulnerabile parti ale coloanei lombare sunt dis­curile intervertebrale. Localizate intre fiecare vertebra, cele situate la baza coloanei vertebrale sunt cele mai predispuse la leziuni. De fiecare data cand o persoana se apleaca in fata sau se asaza, discurile inter­vertebrale sunt comprimate si sunt puse mereu in tensiune de rasuci­rile si aplecarile repetate.

De-a lungul timpului discurile incep sa degenereze si pot sa apara fisuri la nivelul cartilajului, ce permit zonei centrale sa se infiltreze catre exterior. Acest aspect se numeste prolaps sau hernie de disc. In cazu­rile grave, discul apasa pe radaci­nile nervoase, ceea ce duce la apa­ritia durerii, insotita deseori de sen­zatie de amorteala pe picior.

2. Stenoza vertebrala
Pe masura ce discul degenereaza, el se deshidrateaza, reducand flexi­bilitatea la nivelul spatelui si facand zona sa devina rigida.

In plus, la nivelul vertebrelor se pot forma excrescente osoase cunoscute sub denumirea de cio­curi sau osteofite. Acestea apasa pe radacinile nervoase ducand la apa­ritia durerii si a amortelii.  Principalele simptome sunt durerea, amorteala si slabiciunea la nivelul gambelor, care se intensifica la mers si se amelioreaza in repaus, in pozitia sezand.

3. Artrita
Osteoartrita este o afectiune arti­culara ce apare in special la per­soanele varstnice. in cadrul acestei boli cartilajul articular se uzeaza si se pot forma osteofite. Cand acest lucru se intampla la nivelul fetelor articulare vertebrale durerea este localizata in zona inferioara a spa­telui, cu exceptia cazului in care un osteofit apasa pe un nerv si atunci durerea poate iradia in jos pe picior.

4. Spondilita anchilozanta
Este un tip de artrita ce tinde sa afecteze persoanele tinere. Desi simptoma­tologia este asemanatoare, cu tim­pul articulatiile intervertebrale fuzi­oneaza practic, astfel incat coloana devine complet rigida.


http://sanatate.bzi.ro
.